Muren till växthuset påbörjad

Efter att bärlagret kommit på plats så var det dags för att börja med muren. Köpte 32 Finja leca-block (murblock), 15x19x59 och började placera ut. Viktigt att också få dom stabila och i våg. Använde sättsand för att få till en stabil grund för blocken.

Comments (7)

 1. Växtklart

  Tjenare Hoppas denna tråd är aktiv fortfarande.

  Vi håller på att göra en grund till ett växsthus Med hjälp av lecablock. Grunden är lite i fall så vi har fått “palla” upp med grus så att vi får det rakt. Men hur kan man få till ett retangulär “ram” så att det stämmer (Det är viktigt att vi får till sidan x sidan exakt (mm)

  Några tips?

  Ska vi även lägga murbruk mellan stenarna i grunden= Första lagret eller räcker det att göra grunden med leckablock sen använda sig av murbruk till andra lagret??

  Hoppas jag inte är allt för förvirrande

 2. Jörgen (Post author)

  Hej!

  Aktiv blogg, nja inte helt död iaf ;) Jag borde lägga ut fortsättningen av byggandet också, har ju bilderna, får leta upp en tidslucka bara…

  Jo, jag tog väl måtten grovt och lade ut lecan, innerkanten på lecan skulle va i linje med växthuset så att säga. Sedan använde jag mig av själva växthuset för att måtta in exakt, det var nämligen ett växthus i byggsats och var inte alls tungt att lyfta på muren.

  Första lagret leca lade jag ut på bärlagret. Mellan första och andra lagret leca så hade jag murbruk. Jag hade även murbruk mellan de lecablocken som var i andra lagret.

  Avslutningsvis så tog jag syllpapp (heter det så, verkade inte vara av papp?) på lecan och sedan skruvade jag fast tryckat på syllpappen ner i lecan. Detta för att skruva fast växthuset i. I varje hörn så gjöt jag lite fundament för att sätta fast växhuset ordentligt. Lite halvsvårt att förklara förståligt kanske, men jag kan komplettera med bilder i nytt blogginlägg…

 3. Växtklart

  Hej tack för snabbt svar. En annan grej Är det viktigt att lägga markduk innan gruset. Var nämligen ett gäng som var och dränerade huset och så frågade jag dom om de kunde använda sig av grävskopan och göra grunden. Vet dock inte om de har lagt en duk i grunden…
  Själv borde det synas att de lagt en om de har det eftersom jag själv skulle ha lagt runt om i grunden och sen upp längs kanterna

  Syllpappen menar du med vanlig “takpapp remsa” som de har på byggena?

 4. Jörgen (Post author)

  Hej!

  Viktigt med markduk? Vet inte egentligen, vi valde att lägga stengolv i växthuset och då förberedde jag som jag gjorde när jag la sten, dvs markduk, bärlager, sättsand och sten. Markduk för att inte bärlagret skulle blanda sig med jord.

  Syllpapp var denna, enklast möjlig på Byggmax, vet inte om det är ett måste, men det var bra att ha när jag skulle justera så att hela grunden skulle vara i våg. Länk till syllpapp här.

 5. Växtklart

  OK byggmax som tur är så har jag lite känningar på olika brädgårdar så jag kan jämföra mig med.

  Är nu färdig med grunden och ska bara putsa utvändigt. Sen ska syllpapen på och sedan inväntas växthuset som ska komma om 5 veckor.

  Tack för alla tips Jörgen

 6. Lisa

  Hej!
  Funderar på att köpa en byggsats som ni har gjort och ha en mur så växthuset kommer upp lite. Men funderar hur ni har gjort med dörren?
  Hälsningar Elisabeth

 7. Jörgen (Post author)

  Hej!

  Ja hur gjorde vi nu, det var ett tag sen, borde ju dessutom gjort klart bloggserien om växthuset…det kanske kommer.

  Jo, vi flyttade dörren från kortsidan till långsidan. Det var inga problem egentligen, vad vi fick göra var ju att såga en öppning i sockeln där dörren skulle vara. Glas och material räckte till för att göra detta ingrepp. Vill du ha närbilder så hojta till så ska jag fixa…

  Mvh,

  /J

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>